dinsdag 3 april 2012

Dinsdag Twinsdag


1 jaar en 3 maanden

De vraag die ik het meest krijg, is: "Hoe houd je ze uit elkaar?" Op de voet gevolgd door: "Ze gaan steeds meer op elkaar lijken hè?" Goed bedoeld, betrokken en geïnteresseerd maar als je het 100 x hebt gehoord, is het soms knap lastig om nog spontaan te reageren. Oké dan, nog één keertje.

"Hoe houd je ze uit elkaar?"
Dat is heel simpel, het zijn mijn dochters. Ik heb ze gebaard en gevoed, geknuffeld en verzorgd en dat 7 dagen per week, 24 uur per dag. Zoals een moeder haar kind herkent uit een klas vol springende, blije kinderen op een schoolplein, zo herken ik de mijne dus ook. Ik zie wie wie is aan de blik in hun ogen, de details in hun gezichtjes, aan hun manier van lopen en bewegen. Ik hoor het aan hun stem, aan hun huilen en lachen en met mijn ogen dicht voel en ruik ik het aan hun lijfjes. Dit is niet zo bijzonder, hun vader kan het ook, het is iets biologisch, het zijn immers onze kinderen.

Dan nu de vraag; "Ze gaan steeds meer op elkaar lijken hè?"
Nee. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze zich van elkaar gaan onderscheiden, zowel van buiten als van binnen. Ze ontwikkelen eigen interesses, karaktertrekken en talenten en hun gezichtjes veranderen daardoor automatisch mee. Je moet gewoon goed kijken.

Hoe dan ook, ik wil beslist niemand voor het hoofd stoten, ik weet dat dit nou eenmaal erbij hoort en dat ze zelf ook moeten gaan wennen aan steeds weer allerlei vragen over hun tweeling-zijn. 
Ik wil ook niet negatief doen, ze worden gelukkig ook aan alle kanten bewonderd en gekoesterd om wie ze los van elkaar zijn. Alleen op deze speciale dinsdag, in de wetenschap dat andere tweeling-moeders dit lezen, is het prettig om het te kunnen delen. 
Zo, dat is er uit. En dan nu een group-hug.

Dinsdag Twinsdag is een initiatief van Effie. Kijk voor haar verhalen op www.effiemaakt.blogspot.com en vind bij haar links naar andere bloggende tweeling-moeders. 

4 opmerkingen:

  1. Wat heb je het mooi verwoord, ik kan alleen maar zeggen, een en al herkenning!! Ik werd/wordt ook altijd moe van de opmerking; 'Kijk eens wat leuk, twee dezelfde kindjes!' En dan denk ik twee dezelfde, huh? Inderdaad wat jij schrijft, kijk nu eens goed! Wat ik ook grappig vind is dat andere kinderen ze feilloos uit elkaar houden ook nu op de basisschool is voor de kinderen meteen duidelijk wie, wie is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi!
    Hiermee sla je de spijker precies op z'n kop!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed uitgelegd! Spontaan blijven reageren is lastig en heb ik soms ook helemaal geen zin meer in.... ;-)

    Groetjes, Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen